Karel Aerts werd geboren in Aarschot op 4 februari 1922. Hij studeerde na zijn klassieke humaniora Moderne Geschiedenis aan de K.U.Leuven. Als musicus is hij autodidact en volgde zanglessen bij Prof. Cl. Glettenberg te Keulen, aan de Sommerakademie te Salzburg en bij mevr. Vera Rozsa te Londen.

In januari 1945 trad hij aan bij de radio en hij werd in 1973 directeur van BRT3. Hij doceerde aan de K.V. Hogeschool voor Vrouwen en de K.U. Leuven. Als radioproducer realiseerde hij duizenden uitzendingen en was van meet af aan betrokken bij het Festival van Vlaanderen. Hij publiceerde talrijke artikels (naast een boekje over Mozart), gaf voordrachten, presenteerde concerten en opera’s, was te gast bij Covent Garden, de Bayreuther en de Salzburger Festspiele, de Prager Frühling e.a. Hij werkte bij buitenlandse zenders (o.a. Wien, Salzburg, Genève, Parijs, München, Londen, Sofia, Washington) en werd voorzitter en/of jurylid van de Prix Italia (Milano), ‘Let the Peoples Sing’ (BBC) en de Europese Radio Unie. Zo werd hij ook de initiatiefnemer van ‘Music, Joy of youth’ en laatst ‘EDU. Youth-Prom.’ en legde contacten met de OIRT (radio-unie Oostblok). Hij was ook voorzitter van de Internationale Opera- en Bel Canto-wedstrijd Oostende. Ontelbare werken van Vlaamse componisten zijn dank zij hem over de hele wereld uitgevoerd. Evenals ook vele Vlaamse solisten en ensembles door zijn tussenkomst op vreemde zenders werden geprogrammeerd.

Voor zijn verdiensten op muzikaal en cultureel vlak ontving hij talrijke binnen- en buitenlandse onderscheidingen, o.m. de ‘Order of the British Empire’, het ‘Grosse silberne Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich’ en het ‘Verdienstkreuz I. Klasse des Verdienstordens der BRD’; hij is ereburger van zijn geboortestad en ontving de ‘Gouden Medaille van de Stad Leuven’.

Hij was de oprichter en dirigent van Cappella Concinite tot aan zijn dood op 28 december 1986. Met het koor verzorgde hij tientallen concerten o.a. voor de BRT, de RTBF, het Festival van Vlaanderen, het Festival van Albi, het Festival estival de Paris. De grammofoonplaten van Concinite werden reeds tweemaal bekroond met de ‘Grand Prix des Discophiles’ van de RTBF en zijn thans bij alle omroepen ter wereld te beluisteren.

Bron: Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren