Jubileumconcert Concinite 50 jaar

25 en 26/4/2015 – Sint-Kwintenskerk Leuven

Het Leuvense vrouwenkoor Cappella Concinite bestaat  vijftig jaar! Omdat het onmogelijk is om een halve eeuw samen te vatten in één concert, heeft het koor drie werken gekozen die elk kenmerkend zijn voor een bepaalde periode.

Voor het eerste stuk gaan we terug naar de beginjaren van het koor. Oprichter Karel Aerts realiseerde verschillende plaatopnames, zoals het Stabat Mater van Pergolesi. Dit jubileumconcert is de ideale gelegenheid om dit werk opnieuw uit te voeren. Het zijn de puurheid en het respect voor stilte die het werk zo aangrijpend en geliefd maken. In het ‘Stabat Mater’ drijft de luisteraar vooral mee op de verstilde tijdloze zee van tranen om het leed van Maria bij de kruisiging van haar zoon. We zingen speciaal voor deze gelegenheid een 3-stemmige bewerking, afgewisseld met aria’s en duo’s door de solisten.

Onder leiding van de latere dirigenten wordt er ook meer aandacht besteed aan hedendaagse koormuziek. Verschillende componisten dragen werk op aan Concinite, zo ook Vic Nees. Van deze componist brengt het koor Aurora Lucis, een cantate over de geboorte van de dageraad als metafoor voor de geboorte van het kind.

Het concert eindigt met een nieuwe compositie van de huidige dirigent Ludo Claesen op de tekst van het Zonnelied van Sint-Franciscus, de Cantico del Sole, een loflied dat de schepping bezingt.

In samenwerking met 30CC Leuven

vignetlogo_30CC_ZW_neg Logo_Rood

Uitvoerders

Leiding: Ludo Claesen

Presentatie: Katelijne Boon

Koor: Cappella Concinite

Strijkorkest

Stabat Mater (Pergolesi)

+ Sopraan: Goedele Heidbuchel

+ Altus: Rob Cuppens

+ Basso Continuo: Luk Bastiaens

Aurora Lucis (Vic Nees)

+ Tenor: Laurens-Alexander Wyns

Cantico del Sole (Ludo Claesen)

+ Sopraan: Goedele Heidbuchel

+ Altus: Rob Cuppens

+ Tenor: Laurens-Alexander Wyns