Dirigent

Ludo 2017 2Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de hoofdvakken percussie, muziektheorie (solfège, harmonieleer, contrapunt, fuga), muziekpedagogie, compositie, en koor- en orkestdirectie.

Hij doceerde tot 2016 polyfonie, orkestspel en praktische harmonie aan de LUCA School of Arts – Lemmensinstituut te Leuven. Aan de Hogeschool Zuyd – Conservatorium te Maastricht (Nederland) is hij hoofdvakdocent koordirectie en koorzang. Op 1 september 2017 werd hij ook aangesteld als docent koordirectie aan het stedelijk conservatorium in Hasselt.

Ludo Claesen is een veelvuldig gevraagd gastdirigent bij orkesten en koren in België, Nederland, Duitsland en Zuid-Korea, o.a. het Vlaams Radiokoor, het Koor van de Vlaamse Opera, het Bachkoor Middelburg, het Philharmonisches Kammerorchester WDR Köln, en The Jeju Philharmonic Choir. Daarnaast is hij vaste dirigent van het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht en Cappella Concinite.

In de hoedanigheid van componist werd hij meerdere malen onderscheiden, o.a. te Brussel, Antwerpen, Leeuwarden, Verona en Rome. In 2010 bracht Ludo Claesen een cd met eigen werk uit: Claesen meets Claesen – Sacred Choral Music by Ludo Claesen; recent kwam ook de opvolger Claesen meets Claesen II uit.

Website