Dirigent

Ludo 2017   2Ludo Claesen kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen in de hoofdvakken Percussie, Muziektheorie, Muziekpedagogie, Compositie, Koor- en Orkestdirectie. In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht.

Hij is docent Polyfonie en Orkestspel aan het Lemmensinstituut in Leuven. Aan het conservatorium van Maastricht is hij verbonden als docent Koordirectie en Koorzang.

Naast de Cappella Concinite leidt hij ook het Kathedraalkoor van Hasselt, het Kamerkoor Maastricht en het Königliches Männerquartet te Eupen. Als gastdirigent stond Ludo Claesen o.m. voor het Vlaams Radiokoor, het Koor van de Vlaamse Opera, het Bachkoor Middelburg, The Brussels Vocal Consort, Studium Chorale Maastricht, het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, het Nieuw Vlaams Symfonieorkest, het Nederlands Promenadeorkest en het Philharmonisches Kammerorchester Köln.

Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, in Israël en de VS. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen. Bij de jaarlijkse “Internationale Bachdagen” te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding, terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals “Limburg zingt”, “Flandria Cantat” te Antwerpen en de “Community singing” in de Doelen te Rotterdam.

Sinds geruime tijd profileert hij zich ook meer als componist van vocale en –kamermuziekwerken. Zijn composities zijn terug te vinden bij Belgische en- Nederlandse uitgeverijen en diverse werken werden op CD opgenomen. In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) en Verona (1997). Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) en de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens (2003). Een aantal van zijn werken werden in 2010 op de cd ‘Claesen meets Claesen’ opgenomen.

Website